Церковні та народні традиції у Великий, або Чистий Четвер

Найголовнішим днем Страсного тижня є Четвер. В народі його називають Чистим. Всі приготування до Великодня розпочинаються з цього дня. Піст стає ще більш суворішим. Багато хто взагалі не споживає їжі аж до Пасхи. Духовно люди стоять перед підніжжям Голгофи. За добу на ній звершиться одночасно спасіння і суд. Ісус Христос готовий добровільно зійти на Хрест, який, як меч двосічний, відділить добро від зла, розбійника благорозумного від безумного розбійника, блудницю, яка покаялася, від зрадника Юди.

Богослужіння Великого Четверга присвячені одночасно оплакуванню страждань Христових, які розпочинаються зі зради Спасителя Юдою, і містичній радості про Тайну Вечерю Любові. Тому на цих богослужіннях і печаль, і радість немов переплітаються. Навіть ризи священнослужителів з чорного міняються на більш світлий колір.

Вмивання ніг Господом Ісусом Христом Своїм ученикам і апостолам – це перша подія, яка згадується у Великий Четвер. Після цього Ісус Христос звершує Пасху, спочатку за Мойсеєвим законом, а потім встановлює Пасху нову – велике Таїнство найсвятішої Євхаристії. Встановлення Таїнства святого Причастя – це друга подія, яку Церква згадує у Великий Четвер.

Тайна Вечеря – це пункт євангельської історії, коли Ісус вступає на дорогу додому, до Отця. Любов Христова зробила нас вільними, ось чому апостоли на Тайній Вечері возлягають разом з Ісусом. На зображеннях Тайної Вечері вони сидять, але не стоять, як невільники і раби. Вони визволені і викуплені, вони свобідні. Також у цей день згадується надзвичайна молитва Ісуса Христа у Гефсиманському саду. Це моління Спасителя повчає нас, що серед скорбот і спокус молитва має високу і святу втіху та зміцнює готовність зустріти і перенести страждання та смерть: “Встаньте і моліться, щоб не ввійшли у спокусу”. І насамкінець зрада і віддання на страждання та смерть Ісуса Христа – це четверта подія, яку згадує Церква у Великий Четвер.

У Чистий четвер ще вдосвіта, до схід сонця селяни чистили в стайнях, коморах, на подвір’ї, в хатах – все повинно бути чистим і виглядати святково.

Існує повір’я, що в Чистий четвер, до сходу сонця ворон носить з гнізда своїх дітей купати в річці. Хто скупається раніше від воронячих дітей, той буде здоровий протягом цілого року. Отож: хворі люди купалися, бувало, вночі, щоб очиститись від хвороби. Викупавшись, хворий набирав з свого купелю відро води, ніс ту воду на перехресну дорогу і виливав — «щоб там усе лихо зоставалося».

Ввечері у церкві відправляються «Страсті». Повертаючись з церкви, намагалися донести додому «страсну» свічку так, щоб вона не погасла. Для цього робили спеціальні ліхтарі з кольорового паперу або фарбованого скла. Червоні, сині, зелені ліхтарі у формі зірки, місяця або церкви були колись гарною оздобою цього вечора.

Полум’ям страсної свічки випалювали (вірніше – викопчували сажею) хрест у хаті на сволоці – «щоб лиха нечисть хату минала». Цей хрест залишався на сволоці до «Рахманського Великодня»). Якщо полум’ям страсної свічки випалити хрест на воротах, то в двір не забіжить «поганий собака», тобто «нечиста сила», що в цей вечір бігає по землі, взявши на себе таку подобу.

Страсні свічі селяни лили самі, бо «трудова свіча лучче Богові вгодна». І лили їх такими, щоб вистачало надовго — бувало свічі «в два аршини довжиною і до десяти фунтів вагою». «Особливо велику силу має свічка, що горіла дванадцять Страстей – з року в рік. У кого є така свічка, той собі хату де схоче поставить, і всяке господарство буде йти йому добре, і не пристане до нього ніяка нечисть. Тільки треба ту страсну свічку розтоплювати в каганці і обкурювати нею всі статки». Так думали в слободі Біло-Куракинській на Харківщині; в інших місцях України вимоги до страсної свічки були скромніші. Вважалося, що як свічка горіла в церкві три роки вряд на Страстях під час читання Євангелій, то така свічка вже мала достатню чарівну силу, щоб «берегти хату від усього злого».

На Покуті у Великий четвер дівчата заворожують собі красу. Вони збираються перед світанком на берегах рік та озер і там дожидаються сходу сонця. Як тільки сонце вийде з-за обрію, дівчата роздягаються, розпускають коси і стрибають у воду.

Вам також можуть сподобатись
Комментарі
Завантаження...
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ