Медовий спас: традиції, народні прикмети та смачні рецепти

Солодке свято, зі смаком меду, із запахом духмяних трав та квітів. Серпневі свята - символи літа, що минає, і православні християни вже готують запашні плоди, щоб освятити їх у храмі. Щоб свято пройшло вдало і ви бува чого не забули у цей день, нагадуємо про головне і дрібниці, які вам згодяться у празник Маковія.

Перший Спас ще називається Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, тому що він знаменується виносом із храмів хреста, на якому був розіп’ятий Христос, і хресною ходою. У день Першого Спаса святять мед і починають його збір. Тому свято має ще одну назву – Медовий Спас. Вважається, що бджоли від цього дня більше мед не несуть.

Крім того, із цим святом збігається день пам’яті семи мучеників Маккавеїв. Вважається, що ще одну назву свято Маковей отримало шляхом накладення імені Макавея і співзвучної з ним рослини маку, який дозріває на цей час.

В церковному календарі це свято називається днем семи мучеників Маковеїв. Цього дня у церквах освячують воду, квіти і мак. Від сьогодні починається строгий Успенський піст, або як його іще називають в народі Спасівка. Триває він два тижні, до 28 серпня – дня Успіння Пресвятої Богородиці.

На Медовий спас прийнято ходити в церкву з «маковійчиком» – букетом, який ви збираєте своїми руками. Кожна квітка в ньому має особливе значення, тому люди вірять, що букет на Маковія принесе їх родині здоров’я, благополуччя і подбає про процвітання господарства.

Традиційна їжа та напої

Як ви вже напевно здогадалися, практично вся їжа пов’язана з маком і медом. Також особливо популярними вважаються солодкі і прісні коржі. Рецепт такого коржа включав у себе заміс на відварах трав, зазвичай меліси або ж м’яти. Рецепти також радять прикрашати верхівку коржика тим же маком і медом. Такі коржі раніше нарізалися ромбами. Крім того, мед додавали практично в усі напої, так як він не тільки корисний, але і має антисептичні властивості. На Маковея основним напоєм був компот, але також пили і трав’яні відвари.

В Україні, Румунії та Грузії є ще одна традиційна страва – мамалига. Це така кукурудзяна каша з додаванням меду і маку. Вона настільки густа, що щоб подати її на стіл, потрібно розрізати кашу ножем.

Зараз же з Медовим Спасом трохи простіше, будь-яка випічка з маком підійде. Навіть якщо ви вирішили зробити вареники. Мак сам по собі досить сухуватий, тому щоб випічка з ним була духмяною і соковитішою, перед використанням подрібнений мак заливають водою і додають мед.

Прикмети у свято Маковія:

  • Щоб бути здоровим і щасливим цілий рік, згідно з народними віруваннями, потрібно з’їсти ложку освяченого меду нового врожаю і запити трьома ковтками освяченої води, адже саме на Перший Спас мед і вода наділені особливою енергетикою.
  • Після 14 серпня вода стає холодною і починає цвісти, тому останній раз купаються у відкритих водоймах на Медовий Спас.
  • Вважалося, що на Маковія відцвітають троянди і починають падати холодні роси.
  • Коли у це свято їдять першу ложку освяченого меду, потрібно загадати бажання – воно обов’язково збудеться.
  • Вважалося, що на Маковія жінкам прощаються всі гріхи, якщо вони попросять про це у свого ангела-хранителя.
  • На Медовий Спас потрібно починати посів озимих, якщо виконати посівні роботи раніше, то урожай буде поганим.

До Маковія для ласунів:

Пропонуємо для ласунів ще парочку рецептів смачного десерту.

Пляцок з маком та медом

Складники:

  • 3 яйця;
  • півсклянки молока;
  • 1 неповна склянка цукру;
  • півсклянки рафінованої олії або 100 г вершкового масла;
  • 2 склянки борошна вищого сорту;
  • півпачки розпушувача для тіста (або 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом чи лимонною кислотою);
  • півсклянки маку;
  • 2 столові ложки рідкого меду;
  • 1 пакетик ваніліну або ванільного цукру;
  • пів чайної ложки солі.

Приготування:

  1. Розітріть яйця з цукром, поки маса не побіліє і не розчиниться цукор. Додайте сіль та ванілін. Поступово долийте молоко кімнатної температури та олію чи розтоплене масло.
  2. В іншій ємності змішайте просіяне борошно, розпушувач і сухий мак.
  3. З`єднайте борошно з молочно-яєчною масою, вимішайте.
  4. Викладіть тісто у змащену олією і посипану борошном тортівницю або металеве деко.
  5. Випікайте у добре розігрітій духовці при температурі 180 градусів 30-35 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою чи сірником (при вийманні вони мають бути сухі).
  6. Вийміть з духовки. Ще гарячий пляцок полийте тонкою цівкою рідким медом прямо в деко, не виймаючи. Дайте вистигнути, наріжте квадратами або ромбами. Зверху посипте тертими волоськими горіхами або прикрасьте ягодами.

Яблучне повидло

Складники:

  • 3 кг яблук
  • 2 кг цукру
  • 3 ч.л. лимонної кислоти
  • 300 г води

Приготування:

Яблука промити і очистити від шкірки. Натерти їх на крупну тертку до серцевини. Висипати натерті яблука в емальований посуд, додати воду і лимонну кислоту. Накрити кришкою і варити 20 хвилин, не відкриваючи. Після того як яблука проварилися, додати цукор і перемішати. Варити до готовності 30 хвилин – 1,5 години, за бажанням: щоб колір був світлий або темний. Банки і кришки простерилізувати над парою або прокип’ятити у воді, розкласти ще гаряче повидло і закрутити за допомогою закруточної машинки. Перевернути банки догори дном, залишити до повного охолодження.

Цукру можна покласти менше або взяти, наприклад, трохи більше яблук, якщо ви не любите надто солодке повидло. У цьому випадку повидло вийде трохи з кислинкою.

Приємного святкування!

Вам також можуть сподобатись
Комментарі
Завантаження...
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ