На Рівненщині спалах ботулізму

З початку року в Рівненській області зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм, два з них зафіксовано протягом останнього тижня. На даний момент ще двоє пацієнтів з підозрою на ботулізм знаходяться під наглядом лікарів. 

За весь минулий рік на Рівненщині на ботулізм захворіло три людини. Всього ж в Україні щорічно реєструють близько 50 випадків цього захворювання.

Літо – сприятлива пора року для розвитку епідемічних ускладнень, насамперед, ботулізму. Так як частіше порушуються вимоги щодо зберігання продуктів. Також в цей період виготовлення найбільша частина домашньої консервації.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті. Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Вам також можуть сподобатись
Комментарі
Завантаження...
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ