Рівнян «лякають» псевдотуберкульозом

З початку року на Рівненщині діагностували 4 випадки кишкового ієрсініозу, а в минулому році – 5 випадків кишкового ієрсініозу та один випадок псевдотуберкульозу. Це гострі зоонозні інфекції, викликані ієрсініями. Вони здатні швидко розмножуватися при низьких температурах, наприклад  сховищах та побутових холодильниках в домівках людей.

Джерелом їхньої передачі найчастіше є гризуни, які при відсутності дератизації, благополучно розмножуються в овочесховищах і наших підвалах та своїми інфікованими біологічними виділеннями заражають продукти харчування. Особливе значення мають овочі й фрукти, що вживаються в сирому виді. Забруднюватися ієрсінієми вони можуть також на полях, при контакті з гризунами або, якщо поле удобрене гноєм інфікованих тварин.

Кишковий ієрсініоз та псевдотуберкульоз – це хвороби-імітатори. Симптоми захворювань можуть імітувати скарлатину, ГРВІ, кишкові інфекції, апендицит, сепсис, ревматизм, мононуклеоз та інші захворювання.

Псевдотуберкульоз жодного відношення до туберкульозу не має, тому це ще й хвороба – хамелеон.

Інкубаційний період захворювань від 1-2 днів до 2 тижнів. Прояви супроводжуються нудотою, блювотою, болями в животі, закрепами або проносом, почервонінням обличчя, шиї, кистей рук, стоп, висипкою по тілу. Добавляються ознаки застуди — нежить, кашель, біль в горлі, кон’юнктивіт. Можуть збільшуватися лімфатичні вузли, печінка, селезінка, з’явитися жовтяниця очей і шкіри. Захворювання протікають в різних клінічних формах з різним ступенем важкості.

Діагностувати захворювання та відрізнити їх одне від одного можна тільки шляхом проведення лабораторних досліджень. На Рівненщині цим займається лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ ”Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Незначна кількість лабораторно підтверджених ієрсініозів, свідчить про зниження уваги медичних працівників щодо даних захворювань та самолікування громадян, які при безконтрольному вживанні медичних препаратів стають носіями інфекцій та сприяють їх розповсюдженню.

Для профілактики захворювань необхідно ретельно мити під проточною водою овочі та фрукти, особливо зелень, завжди знімати з капусти верхнє листя, салати готувати на одне вживання, молоко пити кип’яченим, всі продукти в холодильнику зберігати в закритій тарі, а сам холодильник розморожувати та мити не рідше один раз в місять та не допускати проникнення в приміщення гризунів.

Про це інформує Рівненський обласний лабораторний центр.

Вам також можуть сподобатись
Комментарі
Завантаження...
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ