Великодні рецепти від корінних рівнянок та старожилів міста

Наближається одне з найбільших та найвизначніших християнських свят – Великдень, Світле Христове Воскресіння. Не варто також забувати, що це одне з найрадісніших свят, адже символізує початок нового життя. І кожна родина ретельно готується до свята. Найголовнішим атрибутом святкового кошика є паска, тож кожна господиня має свій рецепт приготування цього святкового хліба, а деякі з рецептів передаються з покоління в покоління як сімейна реліквія.

Ніна Іванівна Бобровницька – корінна рівнянка, активістка громадської організації «Громадянський рух «Льонокомбінат». Працювала вчителем початкових класів, нині пише вірші та полюбляє випікати смаколики. Вона поділилася пасхальними рецептами, які отримала у спадок від своєї бабусі Дарії Корженівської, що походила зі шляхетного українського роду.

– Бабуся дуже добре готувала. Більшість своїх рецептів записала у «Просвіті», членом якої була. Я була ще маленькою, але дуже добре пам’ятаю, як бабуся благословляла піч перед випіканням паски, окроплюючи її святою водою та проказуючи молитву, – розповідає Ніна Іванівна.

Паска бабуні на жовтках

На 4 кг просіяного борошна. В 3-х склянках теплого молока розпустити 200 г дріжджів, всипати літр борошна і поставити бродити. Взяти 60 жовтків, розділити їх по 30, вставити у миску з теплою водою і розтирати аж поки побіліють, всипаючи потроху 1 кг цукру.

З’єднати розчин, решту борошна, жовтково-цукрову масу, 1 ч. л. солі, ваніль, молоко (ще 3 склянки) і вимішувати так довго, аж поки тісто почне відставати від рук. Влити літр перетопленого масла з олією та місити, доки масло не вбереться тістом. Хто любить, можна додати промитих і підсушених родзинок, обтрушених борошном, та натерти цитрини.

Дати тісту добре зійти у затишку та теплі. Підготувати форми, вимастивши їх смальцем. Тіста накладати 1/3. Коли підійде у формах, верх змастити яйцем, якщо не прикрашати по-іншому після випікання, поставити у добре нагріту духовку (піч) і випікати 1 годину (великі).

А від матусі Ніна Бобровницька навчилася пекти дуже смачні коржики.

Коржики мамині «Жовті»

6 варених жовтків і 1 сире яйце, перетерти з 1,5 склянки цукру. 250 г масла перетерти із борошном, додаючи потроху в процесі перетирання (близько 4-х склянок). З’єднати перетерті інгредієнти і замісити їх із 250 г сметани, в яку попередньо додати 1,5 ч. л. соди.

Тісто має бути еластичним. Розкачати його товщиною 0,5 см і вирізати довільними формочками та викладати на змащені маргарином листи і випікати до золотистого кольору.

Своїми родинними рецептами до свята поділилася ще одна корінна рівнянка – Олена Борисівна Вернюк. За професією вона акушер і все життя пропрацювала у пологовому будинку. Рецепти їй дісталися у спадок від бабусі.

– Секрет цієї паски в тому, що вона залишається свіжою протягом тижня, – говорить пані Олена.

Паска «Заварна» від бабці Анюти

Продукти:

  • 70 г дріжджів
  • 0,5 л молока
  • 1 склянка цукру
  • 1 склянка топленого масла
  • 10 жовтків
  • 1кг борошна (6-7 склянок)
  • 200 г родзинок, цукатів
  • 1 с. л. соку лимона або 2 с. л. сметани
  • 1 ч. л. солі
  • 1 жовток + 1 ст.л. молока (для змащування)

*Добре потерти цілий лимон

Приготування:

Свіжі дріжджі розвести в ½ склянці теплого молока, додавши 2 ст. л. цукру та 2 ст. ложки муки. Решту молока довести до кипіння і заварити цим молоком ½ склянки борошна і добре розтерти. Охолоджене заварене борошно  з’єднати із дріжджовим розчином.

Коли розчина почне бродити, вимішати її з жовтками, що розтерті з цукром, сіллю, ваніллю та сметаною. Додати борошоно та замісити тісто. Дати трохи підійти.

Наприкінці додати тепле масло, цедру або сік лимона (можна заморозити лимон і повністю потерти на дерунову тертку). Місити тісто, доки воно вбере весь жир та почне відставати від рук. Тоді додати родзинки, обкачані в борошні. Накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб повністю підійшло.

Форми добре змастити жиром, дно вислати папером, щоб краще відставало. Наповнити форми на 1/3, дати підійти та змастити. Випікати протягом 40 хв. у гарячій духовці при температурі 180-190 градусів.

Найголовніше, запевняє наша героїня – це хороше борошно, свіжі яйця та добре вимішене тісто, тоді паска вдасться.

Пляцок «Смаколик»

Пісочне тісто:

  • 4 склянки борошна
  • 1 склянка цукру
  • 1 пачка маргарину (250 г)
  • 3 яйця
  • 2 ч. л. розпушувача

Сирна маса:

  • 500 г сиру
  • 1 яйце
  • 1 склянка цукру
  • 1/3 склянки молока
  • 1 упаковка ванільного пудингу (40 г)
  • 50 г масла

Яблучна маса:

  • 1 кг яблук
  • 1 упаковка лимонного желе
  • ½ склянка цукру

Приготування:

Збити яйця з цукром, додати маргарин – розтерти до однорідної маси. Додати борошно та розпушувач. Виставити на холод не менше ніж на годину. Після чого випекти 3 коржі.

Змішати сир, яйце, масло, цукор та поставити у каструлі на вогонь. Пудинг розвести молоком (1/3 склянки) і вилити у гарячу сирну масу та варити 5 хв помішуючи. Ще теплою викласти на 1-й корж і накрити 2-м.

Потерти обчищені яблука на тертку, додати цукор і тушкувати, щоб розм’якли. Галяретку (желе) залити теплою водою (1/3 склянки) добре розмішати та влити до гарячих яблук. Вистудити і викласти на 2-й корж, накривши третім.

Зверху намазати сумішшю: 1 склянку волоських горіхів змолоти та заварити 3 ст. л. молока + 3 ст. л. цукру та змазати верх 3-го коржа і посипати тертим шоколадом. Настоювати 1 добу.

Неоніла Никифорівна Вознюк родом із Гощанщини, за освітою бухгалтер. У Рівному проживає вже більше шістдесяти років. Рецепти, якими вона поділилася із читачами тижневика, передаються із покоління в покоління в її родині.

Мазурки

1 літр молока закип’ятити і вистудити та додати 100 г дріжджів. А потім досипати борошна, тісто має бути як на млинці. Поставити в тепле місце, щоб підійшло – близько 1-1,5 години. Після чого добавляємо збиті: 2 яйця, 8 жовтків та 0,5 л цукру.

Вливаємо в тісто 100 г топленого масла та 50 г олії, добре вимішуємо. І ставимо в тепле місце, щоб сходило, а тоді виробляємо будь-якої форми за бажанням. Викладаємо на деко, змазуємо яйцем (жовток), присипаємо корицею з цукром. Як зійдуть – випікаємо.

– Ще у нас на Пасху готували квас. Починати робити його треба у вівторок чи середу, оскільки квас повинен настоятися та має постояти днів три у хаті, а тільки тоді його виносили на холод і на свята маємо дуже смачний напій, – розповідає Неоніла Никифорівна.

Великодній квас

На 4-літрову каструлю потрібно 5 л сушених яблук (добре як вони кислі), та 1 л цукру. Окропом заливаємо яблука і цукор, чекаємо, щоб вистигло. Тим часом пересмажуємо ячмінь і, коли все охолоне, ячмінь зав’язуємо у марлю і вкидаємо у каструлю. Важливо, щоб все було кімнатної температури. Замість ячменю можна брати чорний хліб. Протягом трьох діб ця суміш настоюється в хаті, а потім виносимо на холод.

Тетяна Павлівна Серветник родом із Хмельниччини, але вже понад сорок років проживає у Рівному. Двадцять п’ять років вона відпрацювала інженером-програмістом обчислювального центру на Льонокомбінаті. Нині активістка громадської організації «Громадянський рух «Льонокомбінат». Дуже полюбляючи випікати, Тетяна Павлівна також поділилася сімейними рецептами приготування паски та розповіла про нескладні методи фарбування яєць.

Паска «Великодня»

  • 0,5 літра молока
  • 75 г свіжих дріжджів
  • 8-10 яєць
  • 150 г вершкового масла або маргарину
  • 1,5 склянки цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 9 склянок борошна
  • 1,5 ч. ложки солі без чубка
  • соняшникова олія

Опара: у теплому молоці розчинити дріжджі, додати  1ст. ложку цукру та 2 склянки борошна, розмішати і поставити у теплому місці, щоб підійшло.

Відокремити білки від 2 яєць  (для прикрашання готових пасок) і поставити у холодильник.

Добре збити жовтки й решту яєць з цукром і сіллю, додати до опари і розмішати. Всипати, розмішуючи борошно і замісити некруте тісто. Накрити чистим рушником і залишити в теплому місці. Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, розтопити масло, додати в нього ваніль і ледь тепле влити у тісто. Вимісити і дати ще раз підійти.

Форми рясно змастити маргарином. Після чого викладати сформоване тісто у форму (до половини висоти форми). Накрити форми рушником і дати підійти.

Випікати в гарячій духовці 15-25 хв., залежно від розміру форми. Вийняти, дати охолонути, накривши рушником. Акуратно вийняти з формочок. Холодні білки збити з 2 ст. ложками цукру у густу піну. Змастити білковим кремом верх пасок і посипати кольоровим пшоном чи спеціальною посипкою.

Крашанки

У каструлю скласти лушпиння цибулі, залити водою, довести до кипіння, остудити. Яйця з малюнком: яйце (кімнатної температури) змочити, прикласти зелень кропу і петрушки, щільно зав’язати у шматок капрону. Скласти у каструльку з готовим лушпинням, довести до кипіння, проварити 10 хв., вимкнути і залишити в каструльці на 10-15 хв. Потім покласти в холодну воду, зняти капрон. Для блиску змастити олією.

Мармурові: цибулинне лушпиння (бажано червоного кольору) нарвати завбільшки з ніготь. Яйця змочити і обваляти в лушпинні, щоб приліпилося. Шматком марлі або широким бинтом туго обв’язати яйця та перев’язати ниткою. Налити в каструлю води, пляшечку зеленки і варити 7-10 хв. Потім покласти в холодну воду, дати охолонути і розв’язати.

Смугасті: пальці щільної гумової медичної рукавички нарізати на рівні смужки по 5-6 мм. На кожне яйце одягнути по 4 гумові смужки і зварити у відварі цибулинного лушпиння. Гумки зняти.

Вам також можуть сподобатись
Комментарі
Завантаження...
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ